Lemmikkien merkintä ruotuun

Se on muuten aika jännä juttu, että Prisman kylmäkaapista otetussa lihapakkauksessa on numerosarja, jonka perusteella voidaan selvittää missä, milloin ja miten syntyi se sikapossu tai lehmävasikka, jonka pakara pakettiin on vakumoitu. Sama juttu auton kanssa; oli kyseessä millainen romu tahansa, niin jokaiseen rakenteeseen on stanssattu numero, jonka perusteella saadaan selville missä ja kenen omistuksessa kyseinen romukasa on ollut.

Siltikään me ei saada täällä kotimaassa lemmikkieläinten merkintää ruotuun, elikkästen pakolliseksi. Ei ole kissin nahkaan pakko laittaa tunnistussirua, eikä koiruuden lapojen väliin merkkiä siitä, kenen sesse on kyseessä.

Tällä suhteellisen yksinkertaisella keinolla parannettaisiin kuitenkin merkittävästi esimerkiksi laittomasti maahantuotujen lemmikkieläinten jäljitettävyyttä. Se on nimittäin niin, että ei ne rescuekoirat pahin tautiriski ole – suurempi huoli on niistä koiruuksista, jotka siirtyvät Suomeen auton takakontissa, ilman valvontaa.

Samainen sirutuspakko nopeuttaisi ja varmistaisi sen, että kadonneen lemmikin omistaja löytyisi nopeasti. Valtion kannalta tämä seurantajärjestelmä kuulema olisi kuitenkin liian kallis?

Tehdäänpä pieni laskutoimitus. Jos Suomessa löytöeläintaloissa vierailee vuosittain n. 10 000 kissaa, ja kustakin kissasta aiheutuu vähintään 10 €/pv kulu. Jos sirutuspakko vähentäisi esimerkiksi viikolla kattimatin lusimisaikaa, säästyisi rahaa vuodessa 10 000 x 7 x 10 €, joka on 700 000 €, kyllä sillä rahalla jonkinmoista kortistoa pyörittäisi?

Sirutuspakko olisi myös oiva keino suitsia pentutehtailua. Aihe kuulostaa pieneltä näpertelyltä mutta ajatelkaapa tätä: pentutehtailun tuottama liikevaihto on kolmanneksi suurin laiton rahaläjä heti huume- ja asekaupan jälkeen. Eli järjestys on todellakin höpinäheinä, pyssy ja puudelinpentu…

Pentutehtailun ongelmana on se, että pentuja teetetään täysin epäeettisissä olosuhteissa, Itä-Euroopassa vanhoja navetoita on muunnettu tuottamaan koiranpentuja, ja siellä ei sessejä rapsutella turhaan.

Hassua, että Suomessa voi jäljittää metvurstipötköön pakatun hepan, mutta ei vapaana juoksevaa kissiä tai koiruutta. Kuitenkin koirien sirutuspakko on voimassa 22 EU-jäsenmaassa…

– Eläinlääkäri Teppo Heinola

170302-k

Yksi kommentti artikkeliin ”Lemmikkien merkintä ruotuun

  1. Mia kotiranta sanoo:

    Ehdottomasti samaa mieltä. sirutuksen jälkeen vähentyisi kaikki ”muuten vaan otetut/kesäkisat . Hinta nousisi sirutuksen myötä ja olisi edullisempaa jo kastroida eläin. Ja näin vältyttäisiin ylimääräisiltä pennuilta joita annetaan kelle vaan.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.