Romanian eläinsuojelutilanne

Kodittomilla koirilla on Romaniassa pitkä historia. Kuluneiden vuosikymmenten ja -satojen aikaan niitä on tapettu massoittain onnistumatta kuitenkaan ratkaisemaan ongelmaa pysyvästi.

Viimeisin Romanian katukoirakriisi alkoi 80-luvun lopulla, kun diktaattori Ceausescu halusi tehdä maatalousyhteiskunnasta urbaanin, teollisen Romanian. Maataloudesta elantonsa hankkineet ihmiset pakotettiin muuttamaan kaupunkeihin. Koska asuntopula oli valtava, Ceausescu antoi käskyn tuhota pientalot ja rakentaa niiden tilalle isoja kerrostalokomplekseja.

Kaupungistuminen johti yhteiskunnan ylikansoittumiseen ja elintarvikepulaan. Kaupunkiasuntoihin ei saanut ottaa lemmikkejä mukaan, ja tuhansittain koiria jätettiin maaseuduilla selviytymään oman onnensa nojassa. Kaupungeissa koirat päästettiin kaduille. Ne lisääntyivät nopeasti ja pian tienoot olivat täynnä ei-kenenkään koiria. Ceausescun teloitukseen vuonna 1989 mennessä koirapopulaatio oli kasvanut miljooniin.

Lue myös Helsingin Sanomien kuukausiliitteen artikkeli Bukarestin tuhannet kulkukoirat muistuttavat hirmuhallitsija Ceausescusta >

”But the problem is not just stray dogs. The problem is loose dogs. When the residents leave for work in the morning, they let their dogs out on the street. — These are virile dogs. They breed with strays. They create new puppies.” (Romaniatourism.biz)

Tänä päivänä vähintään 90 % Romanian koirista ei ole steriloitu, mutta ne saavat liikkua ja paritella vapaasti. Arviolta 5 miljoonaa koiranpentua syntyy joka vuosi Romanian maaseudulla. Osan pennuista tappavat omistajat, osa hylätään kaduille, pelloille ja metsiin. Romanialaiset hävittävät pentuja kuin roskaa. Maassa on tällä hetkellä eri arvioiden mukaan noin 2-5 miljoonaa koditonta koiraa. Eläinsuojelukulttuuri on olematon.

Tappaminen on tehotonta, epäeettistä ja kallista

Vuonna 2001, Traian Băsescu, silloinen Bukarestin pormestari käynnisti kampanjan, joka johti noin 144000 koiran tuhoamiseen yksistään maan pääkaupungissa. Vuosien 2001-2007 aikana tappamisiin käytettiin lähes 9 000 000 euroa (62 euroa per koira). Muut kaupungit tekivät samoin perässä, ja joukkolahtaamisten aikakausi alkoi. Vuosina 2008-2010 Constantan kaupungissa lahdattiin 20 000 koiraa, ja siihen käytettiin 1 500 000 euroa (75 euroa per koira). Yli 20 vuoden ajan on kodittomia koiria jahdattu, pyydystetty ja lopetettu mitä julmimmin keinoin. Ongelma ei ole ratkennut . Päinvastoin. Koirakanta jatkaa kasvuaan. Mikä surullisinta, kodittoman koiran kuolema on politiikkaa ja bisnestä. Romanian taloudesta ja korruptio-ongelmasta voi lukea lisää täältä >

Koiraongelman ratkaisuyritykset

Tappamalla koirapopulaatiot eivät vähene; harventaminen ainoastaan vahvistaa koirakantaa (populaatioekologia) ja massamurhaamisilla taas vesitetään systemaattinen sterilointityö (Collect-Neuter-Return), jota useat organisaatiot (kuten esim. Romania Animal Rescue, Vier Pfoten ja Save the Dogs) ovat menestyksekkäästi tehneet keinona ratkaista maan kulkukoiraongelma. CNR:n edut ovat kiistattomat: rabieskuolleisuus ihmisväestössä romahtaa CNR-alueilla nopeasti nollan tuntumaan. Steriloidut koirat ovat myös rauhallisempia ja turvallisempia ympäristölleen. Näistä em. syistä maailman terveysjärjestö WHO on vuodesta 1990 suositellut CNR-menetelmää parhaana metodina katukoiraongelman ratkaisemiseksi.

Koska oma osaamisemme liittyy nimenomaan sterilointeihin ja eläinterveyden edistämiseen, koemme tärkeäksi antaa oman panoksemme kehittyvän maan eläinsuojelun parantamiseksi.